Sposoby na brukselkę – zobacz, co zrobić, aby nie była gorzka

Brukselka to jedno z niedocenianych warzyw, głównie ze względu na jej gorzki posmak. Jednak wystarczy tylko kierować się kilkoma prostymi zasadami, aby była znakomita, bez posmaku goryczy. Sprawdź, jak ją przygotować, by cieszyć się pysznym i zdrowym daniem!

Świeża czy mrożona?

Wybierając świeżą brukselkę, warto pamiętać, aby miała intensywnie zielone listki. Pożółkłe główki nie będą zbyt dobre ani apetyczne. Przed ugotowaniem brukselki należy usunąć zewnętrzne listki, a trzonek delikatnie naciąć na krzyż, by w trakcie gotowania szybciej zmiękł.

Świeża brukselka dostępna jest w sklepach od października do końca stycznia. Warto poczekać do pierwszych przymrozków, ponieważ niska temperatura pomoże zmniejszyć naturalną goryczkę warzywa. W pozostałych miesiącach najlepiej kupować mrożoną brukselkę, która jest równie smaczna.

Sprawdzone sposoby na pozbycie się goryczki

Istnieje kilka sposobów na pozbycie się goryczki podczas gotowania brukselki. Jednym z nich jest dodanie do wody odrobiny cukru oraz ewentualnie mleka i gotowanie bez przykrywki. Na 1 l wody wystarczy szczypta soli oraz łyżeczka cukru. Jeszcze więcej smaku uzyskamy, gdy dodamy 1 szklankę mleka na około 500 g brukselki. Warto gotować warzywo w otwartym garnku, dzięki czemu ulotnią się niezbyt aromatyczne związki.

Brukselka traci swoją goryczkę po zamrożeniu, dlatego kupując świeżą, można włożyć ją do zamrażalnika i przygotować następnego dnia. W przypadku mrożonego warzywa nie ma takiego problemu. Jak ugotować brukselkę, żeby nie była gorzka? Można po chwili gotowania brukselki wylać wodę, a następnie ponownie zalać wrzątkiem i dalej gotować.

Jak gotować brukselkę?

Jeśli będziemy trzymać się powyższych zasad, gotowanie brukselki wcale nie będzie takie trudne. Wystarczy przygotować następujące składniki:

  • 500 g brukselki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki bułki tartej
  • sól do smaku
  • 1 łyżka cukru

Używając świeżej brukselki, należy pozbawić ja zewnętrznych liści i umyć pod bieżącą wodą. Następnie trzeba włożyć warzywo na dwie godziny do zamrażalnika, a po tym czasie zagotować wodę z cukrem i solą, ewentualnie dolać szklankę mleka. Trzeba pamiętać, że brukselkę wrzucamy do wrzącej wody i gotujemy na dużym ogniu. Ile gotować brukselkę? Wystarczy około 7 do 8 minut, aby nie straciła swojego intensywnie zielonego koloru i nie rozgotowała się. Najlepiej smakuje al dente, czyli nieco chrupiąca. Gdy będzie już gotowa, należy ją odcedzić i pozostawić do odparowania. Większe główki można pokroić na pół. Brukselka bardzo dobrze smakuje ze smażoną bułką tartą – wystarczy tylko rozpuścić na patelni dwie łyżki masła, dodać ugotowaną brukselkę, a gdy zacznie się smażyć, wsypać dwie łyżki bułki tartej. Mieszamy wszystkie składniki, chwilę smażymy i gotowe! Na koniec można doprawić brukselkę solą i pieprzem.

Z czym podawać brukselkę?

Brukselka może stanowić pyszny dodatek oraz bazę do najróżniejszych dań. Wspaniale smakuje w obecności makaronu muszelek i ogórka konserwowego z dodatkiem Majonezu Dekoracyjnego WINIARY. Brukselkę można również dodać do zupy pieczarkowej, aby zyskała nowy smak i aromat. Smacznego!

 

Sposoby na brukselkę – zobacz, co zrobić, aby nie była gorzka
Rate this post

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here