Jak efektownie udekorować wielkanocne wypieki?

Dekoracja świątecznych wypieków jest równie ważna, jak sam przepis. Mazurek, babka czy muffinki mogą być udekorowane w niebanalny sposób za pomocą tylko kilku składników. Sprawdź najlepsze pomysły na świąteczne ozdoby!

Aksamitna polewa czekoladowa

Polewa czekoladowa jest niezastąpiona w dekoracji różnego rodzaju ciast, babeczek czy ciasteczek. Możesz wykorzystać zarówno gorzką, mleczną, jak i białą czekoladę. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Mazurek będzie doskonale prezentował się oblany aksamitną, ciemną czekoladą i udekorowany dropsami z białej czekolady. Można z nich stworzyć bazie i płatki kwiatów, a za pomocą szprycy – gałązki. Jak przygotować idealną polewę czekoladową? Potrzebny jest oczywiście sprawdzony przepis! Możesz ją zrobić na bazie śmietanki kremówki, gorzkiej czekolady i cukru lub kakao, masła, gęstej śmietany oraz cukru. Oto sprawdzony przepis: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/.

Lukier w pastelowych kolorach

Wielkanocne wypieki mogą przybierać prawdziwie wiosenne kolory. Dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowanie lukru – nie tylko białego. Dodając barwniki spożywcze uzyskasz piękne pastelowe kolory, na przykład zielony, żółty, różowy czy niebieski. Z kolorowym lukrem znakomicie prezentuje się babka drożdżowa, również wypiekana w mniejszych foremkach. Wystarczy tylko polać ciasto i dodatkowo ozdobić na przykład lukrowymi motylkami lub kwiatami, które znajdziesz w sklepie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie wyciąć ozdoby z lukru. W takim wypadku masa powinna być odpowiednio gęsta, a jej warstwa – gruba.

Gotowe ozdoby

W okresie wielkanocnym możesz przebierać w nieograniczonej ilości ozdób – czekoladowe dropsy w kolorze złotym lub srebrnym, kolorowe posypki czy też małe lukrowane ciasteczka będą pięknie prezentować się na wypiekach. Warto również pobudzić wyobraźnię i stworzyć wzory z bakalii. Innym bardzo kreatywnym pomysłem jest wykorzystanie koronki, na przykład z serwetki. Wystarczy owinąć babeczkę i przewiązać wstążeczką. Świetnie sprawdzą się żywe rośliny. Szczególnie babka drożdżowa będzie pięknie wyglądać z gałązkami bazi lub żonkilami. Wystarczy tylko stworzyć mały bukiecik i włożyć w środek wypieku!

Poprzedni artykułBlizny potrądzikowe? Wybierz się do dobrego gabinetu kosmetologicznego
Następny artykułCzy warto ogrzewać dom gazem płynnym ze zbiornika?

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj