Dekoracja świątecznych wypieków jest równie ważna, jak sam przepis. Mazurek, babka czy muffinki mogą być udekorowane w niebanalny sposób za pomocą tylko kilku składników. Sprawdź najlepsze pomysły na świąteczne ozdoby!
Aksamitna polewa czekoladowa
Polewa czekoladowa jest niezastąpiona w dekoracji różnego rodzaju ciast, babeczek czy ciasteczek. Możesz wykorzystać zarówno gorzką, mleczną, jak i białą czekoladę. Wszystko zależy od Twojej inwencji twórczej. Mazurek będzie doskonale prezentował się oblany aksamitną, ciemną czekoladą i udekorowany dropsami z białej czekolady. Można z nich stworzyć bazie i płatki kwiatów, a za pomocą szprycy – gałązki. Jak przygotować idealną polewę czekoladową? Potrzebny jest oczywiście sprawdzony przepis! Możesz ją zrobić na bazie śmietanki kremówki, gorzkiej czekolady i cukru lub kakao, masła, gęstej śmietany oraz cukru. Oto sprawdzony przepis: https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/przepis/polewa-czekoladowa-przepis/.
Lukier w pastelowych kolorach
Wielkanocne wypieki mogą przybierać prawdziwie wiosenne kolory. Dobrym pomysłem jest samodzielne przygotowanie lukru – nie tylko białego. Dodając barwniki spożywcze uzyskasz piękne pastelowe kolory, na przykład zielony, żółty, różowy czy niebieski. Z kolorowym lukrem znakomicie prezentuje się babka drożdżowa, również wypiekana w mniejszych foremkach. Wystarczy tylko polać ciasto i dodatkowo ozdobić na przykład lukrowymi motylkami lub kwiatami, które znajdziesz w sklepie. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, aby samodzielnie wyciąć ozdoby z lukru. W takim wypadku masa powinna być odpowiednio gęsta, a jej warstwa – gruba.
Gotowe ozdoby
W okresie wielkanocnym możesz przebierać w nieograniczonej ilości ozdób – czekoladowe dropsy w kolorze złotym lub srebrnym, kolorowe posypki czy też małe lukrowane ciasteczka będą pięknie prezentować się na wypiekach. Warto również pobudzić wyobraźnię i stworzyć wzory z bakalii. Innym bardzo kreatywnym pomysłem jest wykorzystanie koronki, na przykład z serwetki. Wystarczy owinąć babeczkę i przewiązać wstążeczką. Świetnie sprawdzą się żywe rośliny. Szczególnie babka drożdżowa będzie pięknie wyglądać z gałązkami bazi lub żonkilami. Wystarczy tylko stworzyć mały bukiecik i włożyć w środek wypieku!