Sirtuiny – nowy eliksir młodości

Sirtuiny to białka, które występują praktycznie we wszystkich organizmach żywych, a dodatkowo uczestniczą w wielu procesach w nich zachodzących. Wśród tych procesów można wskazać przede wszystkim regulację przemian metabolicznych, wzrost komórek czy wyciszanie transkrypcji genów.

Ponadto niedawno odkryto, że sirtuiny odgrywają także ogromną rolę w procesach starzenia, a dokładniej mogą mieć związek z ich regulacją. Sirtuiny zaczęto wobec tego postrzegać jako nowy eliksir młodości. Czy rzeczywiście tak jest?

Jak sirtuiny wpływają na funkcjonowanie naszego organizmu?

Podczas badań przeprowadzonych na wielu organizmach wykazano, że sirtuiny, a konkretniej ich poziom w organizmie, regulują długość życia. W zależności od rodzajów tych białek mają one pozytywny wpływ na różnego rodzaju procesy zachodzące w naszym organizmie. Jednak ich główne działanie polega na możliwości naprawy DNA, utrzymywaniu stabilności chromosomów, a także opóźnianiu procesów starzenia komórek i wydłużania cyklu ich życia. Białka te, wzbogacając kosmetyki, mają ogromne znaczenie w pielęgnacji skóry oraz w walce z jej chorobami. Ogólnie rzecz ujmując, sirtuiny odgrywają pozytywną rolę nie tylko w procesach starzenia się skóry, ale również pomagają w leczeniu łuszczycy, infekcji grzybicznych, a nawet raka skóry. Dlatego wzrost poziomu sirtuin w organizmie poprawia w znaczący sposób jego kondycję, wygląd zewnętrzny, a dodatkowo sprzyja leczeniu wielu schorzeń.

Dieta sirtfood – na czym polega?

Za wzrost poziomu sirtuin w organizmie odpowiada właściwa dieta. Są one bowiem pobudzane do wzrostu przez enzymy, które odpowiadają również za przetwarzanie glukozy. Jeśli poziom glukozy w organizmie jest niski, enzymy pobudzają do wzrostu sirtuiny. Dieta sirtfood polega na włączeniu do codziennego jadłospisu produktów, które są bogate w polifenole, czyli substancje aktywujące sirtuiny. Wśród produktów o takich właściwościach wymienia się przede wszystkim kapary, kawę, kakao, oliwę z oliwek, jarmuż, czerwoną cebulę, wino czerwone, truskawki, kurkumę, rukolę oraz daktyle.

Najważniejsza zasada tego rodzaju diety dotyczy ścisłego przestrzegania jadłospisu przez pierwsze trzy tygodnie jej stosowania, kiedy to łączna wartość posiłków nie powinna przekraczać 1000 kcal. W tym czasie zaleca się spożywanie wyłącznie koktajli przygotowanych na bazie roślin i owoców.  W ciągu następnych czterech dni dzienna ilość spożywanych kalorii wzrasta do 1500 kcal, a w diecie poza koktajlami powinny znaleźć się też dwa posiłki.

W trakcie pozostałych dwóch tygodni zaleca się spożywanie trzech posiłków oraz jednego koktajlu. Po zakończeniu diety nadal należy jak najczęściej sięgać po produkty bogate w polifenole, jednak już z zachowaniem większej swobody, bez konkretnego jadłospisu.

Poprzedni artykułOkna drewniano-aluminiowe – najlepsze wtedy, gdy liczy się ciepło!
Następny artykułKupuj używane jak nowe. O samochodach używanych w salonach dealerskich

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Proszę wpisać swój komentarz!
Proszę podać swoje imię tutaj